Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον

Σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, για την Κλιματική αλλαγή.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα φθάσει σε 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. είναι η δημόσια συμμετοχή και τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα θα δίνει επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μόνωση τοίχων, ταρατσών, κ.α. σε κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ, ανά τετραγωνικό.
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης σήμερα ή αύριο το ΤΕΜΠΜΕ ολοκληρώνει την αξιολόγηση των τραπεζών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, έχει συσταθεί το σώμα ενεργειακών επιθεωρητών και έχει θεσπιστεί ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης, οπότε η προκήρυξη είναι θέμα ημερών.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε τα δάνεια να ανακυκλώνονται. Δηλαδή οι δόσεις που θα αποπληρώνουν οι δανειολήπτες θα επιστρέφουν στο ταμείο. Έτσι κάθε 2 ή 3 χρόνια θα μαζεύονται κονδύλια ύψους 300 έως 400 εκατ. που θα χρησιμοποιούνται για την επαναπροκήρυξη δράσεων του προγράμματος.
Υπολογίζεται ότι σε αυτήν τη φάση θα ενταχθούν περί τα 100.000 σπίτια και θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: